Västkusten – ett paradis för egenföretagare?

Ja, man skulle nästan kunna tro att det är något med det salta havet som gör befolkningen extra driftig och initiativrik. För på västkusten finns det en stark företagaranda med många mindre bolag. Det är många som startar sitt eget företag och strävar efter att förverkliga sin vision. 

Har du funderat på att starta eget, men inte riktigt vågat? Att jobba för sitt eget bolag är roligt, men vi ska inte sticka under stol med att det krävs väldigt mycket jobb, åtminstone i början. Fast känslan när det går bra är förstås extra härlig. Här kommer våra bästa tips för att lyckas med ditt eget bolag!

Skaffa dig branschkoll

Börja med att hitta din grej. Vad är det för tjänst eller vara som du vill tillhandahålla? Och vill branschen ha just den? Ibland behöver du tänka utanför de ordinarie gränserna i det här läget. Är det något som kanske kan vara till nytta i flera branscher, fast ingen har kommit på det än? 

När du har någorlunda koll på vad du vill ägna dig åt är det dags att ta reda på hur du ska tjäna pengar på det. Vilka betalningsmodeller finns det, och hur  fungerar de för din idé? Vad är det för priser i branscherna du siktar på, och hur priskänsliga är de? 

Var finns dina tilltänkta kunder? Om det finns kunder både på västkusten och i Stockholm kan det vara smart att skaffa sig ett medlemskap på ett kontorshotell i Stockholm. Då har du lokaler för kundmöten och konferenser, och kan på köpet nätverka med de andra hyresgästerna. 

Sätt igång – jobba, jobba, jobba

I början av ditt företagande är det förstås viktigt att se till att det kommer in jobb. Alltså kommer du behöva ägna en del tid åt försäljning och marknadsföring. Se till att delta på så mycket nätverksaktiviteter du kan, för det är alltid lättare att skapa en affär med någon du redan har träffat och bytt några ord med. 

Glöm för all del inte bort all administration heller. Bokföring är viktigt, så avsätt tid till det varje vecka. Det är smart att få in en regelbunden rutin, och i små portioner känns till och med kvittoredovisning överkomlig.