Om man vill åka på kryssning från Sverige är Göteborg och Stockholm de bästa utgångspunkterna. På grund av deras geografiska läge utgår olika kryssningar från Stockholm respektive Göteborg. Kryssningar till Tyskland, Danmark eller ut i Nordatlanten utgår oftast från Göteborg. Om du däremot vill åka till Finland, Baltikum eller Ryssland måste du ta dig till Stockholm. Från Stockholm utgår många kryssningar österut. Från Göteborg till Stockholm kan du ta tåg, buss, flyg eller bil. Här kan du läsa mer om några av kryssningsdestinationerna från Stockholm.

Finland

En av de absolut mest populära kryssningarna från Stockholm går till vårt grannland i öst. Det finns många billiga kryssningar till huvudstaden Helsingfors, Åbo och Åland. Vissa av kryssningarna låter passagerarna bo över på destinationen, men det är även möjligt att besöka över dagen och åka tillbaka på kvällen. Vid dagsbesök i Finland spenderas två nätter på båten. Många åker på en Finlandskryssning för att äta gott, ta del av underhållningen ombord samt handla taxfree.

Baltikum

Kryssningar till Baltikum blir allt mer populära. Tallinn i Estland och Riga i Lettland är två mycket populära destinationer. Oftast har passagerarna 7-8 timmar i land, vilket ger dem tid att utforska städerna. Populära aktiviteter i Tallinn inkluderar spabesök, gamla stan, marknaden Balti Jaama turg och såklart de många mysiga restaurangerna. I Riga kan resenärerna njuta av vacker arkitektur, spännande museum, prisvärda spabehandlingar och god mat.

Ryssland

Det går åka på kryssning från Stockholm till Rysslands näst största stad St Petersburg i Ryssland.

St Petersburg är känd för sin makalösa arkitektur och de många palatsen. Konstmuseet Hermitage lockar tusentals turister årligen. Vanligtvis krävs det visum för att vistas i Ryssland, men genom att åka på en kryssning, exempelvis med båten Princess Anastasia, går det att vistas 72 timmar i landet utan visum. Detta gäller dock enbart under vissa omständigheter, bland annat att du bor på de hotell som rekommenderas av rederiet. Kryssningen går via Helsingfors och Tallinn.