Jul på Liseberg

Foto: Stefan Karlberg

Jul, jul, strålande jul… Ja, det kan man verkligen säga om Jul på Liseberg! Nu, mitt i mörkaste december, är det verkligen en magisk upplevelse att besöka nöjesparken Liseberg i centrala Göteborg. Den 17 hektar stora nöjesparken lyses nämligen upp av miljontals lampor, som bäddar in karusellerna och scenerna i ett mjukt, omfamnande ljus.

Ett besök här är verkligen som att kliva in i en helt annan värld än den utanför grindarna. Det är sagor, magi, vinter, kaniner och tomtar. Ja, och så en massa snurrande och gungande i karusellerna förstås.

Underhållning

2019 är julföreställningen En julsaga. Charles Dickens klassiska julsaga framförs av skridskoåkande skådespelare på isbanan vid Stora Scenen. Här möter du den grinige och girige gamle gubben Scrooge, som får hjälp av andar att söka efter den riktiga meningen med julen. Det är spännande och vackert, med ett fint budskap.

Självklart finns det också julsånger att lyssna på. Lisebergskören framträder flera gånger om dagen på Lilla Scenen, och de gästas ibland också av andra körer.

För de minsta barnen framför Lisebergskaninerna en magisk julshow på Kaninscenen.

Åka karusell

På Jul på Liseberg kan du givetvis åka karusell tills du blir alldeles snurrig i huvudet! Det är inte alla sommarens attraktioner som är öppna, men alldeles tillräckligt många för att det ska räcka till en heldag med karuseller. Valkyra, Balder, Mechanica, Loke, Kaffekoppen och Jukebox, bara för att nämna några. De allra flesta barnkarusellerna för de mindre barnen är också öppna.

Marknader

Ingen jul utan julmarknad. Självklart finns det också en julmarknad på Liseberg i vinter. Här hittar du mängder av marknadsbodar som säljer tomtar, kola, knäck, ostar, korvar, julpynt och prydnader. Allt som hör julen till, alltså!

Föredrar du designprylar istället finns det en designmarknad. Här strosar du runt bland bodar som saluför handgjorda smycken i silver och stål, tavlor, tomtar och designartiklar och heminredning från skandinaviska märken.

Julbord

På Liseberg kan du självklart också äta julbord. Här finns flera olika varianter att välja mellan i de olika restaurangerna. Vill du ha ett klassiskt julbord, eller kanske ett vegetariskt? Det finns också ett riktigt lyxigt julbord med fisk och skaldjur, som sig bör på västkusten.

Är du bara lite småsugen finns det möjligheter till våfflor, pannkakor eller kanske en korv på korvhallen för den som älskar korv (och vem gör inte det?).