Bohuslän på vintern – hällristningar och djur

Många förknippar Västkusten med sommar, sol och salta bad. Och visst, det stämmer förstås, men det finns också mycket att se och göra under andra årstider. Bohuslän på vintern ger ett helt annat intryck, och det är en upplevelse vi verkligen rekommenderar.

När du besöker Bohuslän på vintern, speciellt om det är en grå, ruggig och blåsig dag, är det lätt att förstå varför fiskargubbarna upplevdes som tysta och väderbitna. Samtidigt hade de en inneboende värme som lyste igenom, och precis så är det naturen i Bohuslän också. Även om det är kallt, ruggigt, fuktigt och grått så finns det en skönhet även i det. Det karga landskapet är vackert i sin enkelhet.

Boka rum på ett lyxigt spa på Västkusten, så kan du insupa det karga vinterlandskapet under de ljusa timmarna på dagen och sedan låta dig tinas upp på hotellets spa. En kombination av det bästa av två världar, helt enkelt.

Vandring i Världsarv

Om det inte ligger snö är det ett strålande tillfälle att följa leden Vandring i Världsarv. Den 6 kilometer långa vandringsleden tar dig förbi tre hällristningsplatser. Vandringen är lätt, men se till att ha ordentliga skor eftersom det kan vara blött på sina ställen. Ledens start är vid Rykkorset nära Tanum. För en detaljerad vägbeskrivning och beskrivning av vandringsleden, se hemsidan. Under vandringen följer du ledmarkeringar, så du riskerar inte att gå vilse.

Hällristningarna i Bohuslän är ett världsnaturarv, och de gjordes så tidigt som under bronsåldern. Bilderna beskriver både gudadyrkan, jakt, vardagsliv och sociala riter och är en bra källa till kunskap om hur människorna levde i Sverige under 1000-talet före Kristus.

Nordens Ark

I Bohuslän, i närheten av Hunnebostrand, hittar du djurparken Nordens Ark. Fast djurpark är kanske fel ord för att beskriva den. Syftet med parken är att bevara utrotningshotade arter. Djuren i parken lever i stora hägn där de kan både kamouflera sig och gömma sig, så du som besökare får ibland utrusta dig med en god portion tålamod och eventuellt en kikare om du vill se djuren.

Nordens Ark har öppet året runt.